Dr. Metin Alış, Endokrinoloji Uzmanı

Endokrin Bezleri, Endokrin Fonksiyonu ve Endokrin Bozuklukları

Endokrin Bezleri

Endokrin sistemi, hormon üretip salgılayarak çeşitli vücut fonksiyonlarını düzenleyen ve kontrol eden bir grup bez ve organdan oluşur. Hormonlar vücudun başka bir bölümünün aktivitesini etkileyen kimyasal maddelerdir. Aslında hormonlar, vücuttaki faaliyetleri kontrol eden ve koordine eden haberciler olarak hizmet eder.

  • Endokrin bezleri hormonlarını doğrudan kan dolaşımına salgılarlar.
  • Ekzokrin bezleri hormonları veya diğer maddeleri bir kanala salgılar


Endokrin sistemi oluşturan bireysel organların farklı ve çoğunlukla ilgisiz işlevleri vardır. Endokrin sistem bozuklukları konusunda uzmanlaşmış doktorlara endokrinologlar denir. Birçok endokrinolog ayrıca belirli bezlerin işlevleri ve bozuklukları konusunda da uzmanlaşır.

Her biri bir veya daha fazla spesifik hormon üreten endokrin sistemin ana bezleri

  • Hipotalamus
  • Hipofiz bezi
  • Tiroid bezi
  • Paratiroid bezleri
  • Pankreasın adacık hücreleri
  • Adrenal bezler
  • Erkeklerde testisler, kadınlarda yumurtalıklar


Hipotalamus (beynin hipofiz bezine bağlanan küçük bir bölgesi), hipofiz bezini kontrol eden çeşitli hormonları salgılar. Hipofiz bezi bazen ana bez olarak da adlandırılır çünkü diğer birçok endokrin bezinin işlevlerini kontrol eden hormonları salgılar.


Hamilelik sırasında plasenta diğer fonksiyonlarının yanı sıra hamileliği destekleyen hormonlar üreterek endokrin bezi görevi de görür.

Görsel Notu | Başlıca Endokrin Bezleri
Endokrin sistemin ana bezleri hipotalamus, hipofiz bezi, tiroid bezi, paratiroid bezleri, pankreasın adacık hücreleri, adrenal bezler, erkeklerde testisler ve kadınlarda yumurtalıklardır.

Hormon veya hormon benzeri maddeler salgılayan tüm organlar endokrin sistemin bir parçası olarak kabul edilmez. Örneğin böbrekler, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan bir enzim olarak işlev gören renin hormonunu ve kemik iliğini kırmızı kan hücreleri üretmesi için uyaran eritropoietin hormonunu üretir. Ayrıca sindirim sistemi, sindirimi kontrol eden, pankreastan insülin salgılanmasını etkileyen ve açlıkla ilişkili davranışlar gibi davranışları değiştiren çeşitli hormonlar üretir . Yağ (yağ) dokusu aynı zamanda metabolizmayı (vücudun vücuttaki kimyasal süreçleri kontrol etmek için gıdaları nasıl kullandığını) ve iştahı düzenleyen hormonlar da üretir.

Ek olarak "bez" terimi, organın mutlaka endokrin sistemin bir parçası olduğu anlamına gelmez. Örneğin ter bezleri, tükürük bezleri, mukus zarındaki bezler ve meme bezleri hormon dışındaki maddeleri salgıladıkları ve bu maddeleri doğrudan kan dolaşımına değil kanallara salgıladıkları için ekzokrin bezleri olarak adlandırılır.

Pankreas hem endokrin hem de ekzokrin bir bezdir. Pankreasın içindeki özel alanlar, kandaki şeker seviyesini düzenlemek için kan dolaşımına salınan insülin ve diğer hormonları üretir ve diğer alanlar, gıdanın sindirilmesine yardımcı olmak için pankreas kanalından geçen ve sonunda ince bağırsağa geçen sindirim sıvılarını üretir.

Endokrin Fonksiyonu

Endokrin bezlerinin temel işlevi hormonları doğrudan kan dolaşımına salgılamaktır. Hormonlar vücudun başka bir bölümünün (hedef bölge) aktivitesini etkileyen kimyasal maddelerdir. Aslında hormonlar, vücuttaki faaliyetleri kontrol eden ve koordine eden haberciler olarak hizmet eder.

Hedef bölgeye ulaşıldığında hormon, bir anahtarın kilide girmesine benzer şekilde bir reseptöre bağlanır. Hormon reseptörüne kilitlendiğinde hedef bölgenin belirli bir eylemde bulunmasına neden olan bir mesaj iletir. Hormon reseptörleri çekirdeğin içinde veya hücrenin yüzeyinde olabilir.

Sonuçta hormonlar, büyüme ve gelişme, üreme ve besin metabolizması gibi çeşitli süreçleri etkileyerek tüm organların işlevini kontrol eder. Hormonlar ayrıca vücudun enerjiyi kullanma ve depolama şeklini etkiler ve kandaki sıvı hacmini ve tuz ve şeker (glikoz) seviyelerini kontrol eder. Çok küçük miktarlardaki hormonlar vücutta çok büyük tepkileri tetikleyebilir.

Hormonlar vücutta dolaşmasına rağmen her hormon türü yalnızca belirli organ ve dokuları etkiler. Bazı hormonlar yalnızca bir veya iki organı etkilerken, diğerleri vücudun her yerine etki eder. Örneğin hipofiz bezinde üretilen tiroid uyarıcı hormon yalnızca tiroid bezini etkiler. Buna karşılık, tiroid bezinde üretilen tiroid hormonu , vücuttaki hücreleri etkiler ve hücrelerin büyümesini düzenlemek, kalp atış hızını kontrol etmek ve kalorilerin yakılma hızını etkilemek gibi önemli işlevlerde rol oynar. Pankreasın adacık hücreleri tarafından salgılanan insülin , vücutta glikoz, protein ve yağın işlenmesini (metabolizmasını) etkiler.

Çoğu hormon proteinlerden veya onların yapı taşlarından (amino asitler olarak adlandırılır) türetilir . Diğerleri ise kolesterolden türetilen yağlı maddeler olan steroidlerdir.

Endokrin Kontrolleri

Endokrin fonksiyonların kontrol edilebilmesi için her hormonun salgılanmasının kesin sınırlar içerisinde düzenlenmesi gerekir. Vücut normalde belirli bir hormona daha fazla mı yoksa daha az mı ihtiyaç duyulduğunu algılayabilir.

Birçok endokrin bezi , beyinde bulunan hipotalamus ile beynin tabanında yer alan hipofiz bezi arasındaki hormonal sinyallerin karşılıklı etkileşimi ile kontrol edilir. Bu etkileşime hipotalamik-hipofiz ekseni denir. Hipotalamus, hipofiz bezini kontrol eden çeşitli hormonları salgılar.

Bazen ana bez olarak da adlandırılan hipofiz bezi, diğer birçok endokrin bezinin fonksiyonlarını kontrol eder. Hipofiz, diğer endokrin hormonlarının kandaki seviyelerinin hipofize yavaşlaması veya hızlanması için sinyal verdiği bir geri bildirim döngüsü aracılığıyla hormon salgılama hızını kontrol eder. Örneğin hipofiz bezi, kandaki tiroid hormonu seviyesinin düşük olduğunu algılar ve tiroid bezine daha fazla hormon üretmesini söyleyen tiroid uyarıcı hormonu salgılar. Tiroid hormon düzeyi çok yükselirse, hipofiz bunu algılar ve tiroid uyarıcı hormon miktarını azaltır, bu da üretilen tiroid hormonu miktarını azaltır. Bu ileri geri ayarlama (geribildirim), hormon seviyelerini uygun dengede tutar.

Diğer birçok faktör endokrin fonksiyonunu kontrol edebilir. Örneğin, annesinin memesini emen bir bebek, hipofiz bezini, anne sütü üretimini ve akışını uyaran prolaktin ve oksitosin hormonlarını salgılaması için uyarır. Yükselen kan şekeri seviyeleri pankreasın adacık hücrelerini insülin üretmeye teşvik eder . Sinir sisteminin bir kısmı adrenal bezi epinefrin üretmesi için uyarır.

Endokrin Bozuklukları

Endokrin sistemi, hormon üretip salgılayarak çeşitli vücut fonksiyonlarını düzenleyen ve kontrol eden bir grup bez ve organdan oluşur. Hormonlar vücudun başka bir bölümünün aktivitesini etkileyen kimyasal maddelerdir. Aslında hormonlar, vücuttaki faaliyetleri kontrol eden ve koordine eden haberciler olarak hizmet eder.

Endokrin bozuklukları şunları içerir:

  • Çok fazla hormon salgılanması ("hiper" işlev olarak adlandırılır)
  • Çok az hormon salgılanması ("hipo" işlevi olarak adlandırılır)

Bozukluklar bezin kendisindeki bir sorundan kaynaklanabilir veya hipotalamik-hipofiz ekseninin (hipotalamus ve hipofiz bezi arasındaki hormonal sinyallerin etkileşimi) çok fazla veya çok az uyarı sağlaması nedeniyle ortaya çıkabilir. Tümörler, kaynaklandıkları hücre türüne bağlı olarak aşırı hormon üretebilir veya normal glandüler dokuyu tahrip ederek hormon üretimini azaltabilir. Bazen vücudun bağışıklık sistemi bir endokrin bezine (bir otoimmün bozukluk) saldırarak hormon üretimini azaltır.

Endokrin bozukluklarının örnekleri şunları içerir:

  • Hipertiroidizm
  • Hipotiroidizm
  • Cushing hastalığı
  • Addison hastalığı
  • Akromegali
  • Çocuklarda boy kısalığı
  • Diyabet
  • Hiperparatiroidizm
  • Hipoparatiroidizm
  • Ergenlik ve üreme fonksiyonu bozuklukları

Doktorlar genellikle bir endokrin bezinin nasıl çalıştığını anlamak için kandaki veya idrardaki hormon düzeylerini ölçer. Bazen kan seviyeleri tek başına endokrin bezlerinin fonksiyonu hakkında yeterli bilgi vermez, bu nedenle doktorlar hormon seviyelerini ölçer:

  • Günün belirli saatlerinde veya birden fazla kez veya günün farklı saatlerinde (kortizol gibi)
  • Bir uyarıcı veya baskılayıcı madde verildikten sonra (şeker içeren bir içecek, bir ilaç veya hormon salınımını tetikleyebilen veya bloke edebilen bir hormon gibi)
  • Kişiye bir amel yaptırdıktan sonra (oruç tutmak gibi)

Endokrin bozuklukları genellikle eksik olan bir hormonun değiştirilmesi veya aşırı olan bir hormonun düzeylerinin azaltılmasıyla tedavi edilir. Ancak bazen bozukluğun nedeni tedavi edilebilmektedir. Örneğin endokrin bezini içeren bir tümör çıkarılabilir.


İletişim Bilgileri

Meşrutiyet Mh. Vali Konağı Cd.
No:137  Kat:2  Daire:11
34363 Şişli - İstanbul,  Türkiye

Bir Randevu Planlayın
Takip Edin
KVKK

Please publish modules in offcanvas position.